Find os på facebook

Søg

TV3 underholdningsprogram: Ekstrem Fed

05. 09. 2011 af Birgitte

De fede skal svede

Så så vi igen et underholdningsprogram på TV3, hvor en svært overvægtig blev stillet til skue for tv-seerne og udsat for fysiske og psykiske udfordringer, så sveden sprang og tårerne trillede.

På vegne af Adipositasforeningen vil jeg protestere mod denne form for tv-underholdnings-programmer. De svært overvægtige udstilles som ofre. De udsættes for åben skærm for ekstreme belastninger både fysisk og følelsesmæssigt. Det er uværdigt.

Hvis intentionen er at lave en udsendelse om vægttab, er konceptet skruet fuldstændig forkert sammen. Et varigt vægttab skabes gennem en afbalanceret adfærd overfor mad, suppleret med motion, som skal bygge kroppen op og etablere et stærkt helbred. Hertil kommer den vigtigste faktor: psykologien.

Der er oplagt dramatiske TV-billeder i træning og strabadserende fysiske udfoldelser, hvor den svært overvægtige piskes rundt i manegen, så seerne kan sidde hjemme i stuerne og enten føle medlidenhed med den arme stakkel, som er offer for strabadserne, eller kan sidde og føle retfærdigheden ske fyldest, når den svært overvægtige bliver straffet for sin mangel på mådehold, ved at pines for åben skærm.

TV udsendelsen var fyldt med fejl. Vi så den svært overvægtige gennemgå en fedmeoperation. Dagen efter kommer hun hjem til en coach, som har fyldt hendes køkken med fødevarer, som hun absolut ikke må spise som nyopereret. Der blev i det hele taget ikke fokuseret på maden, som er en af de afgørende faktorer, når vi taler om vægttab. Man kan selvfølgelig presse kroppen så meget gennem hård træning, at den smider en del kilo, men de ryger desværre hurtigt på igen, fordi kroppen så  kræver hurtige kalorier og appetitten stiger.

Coachen var afslutningsvis meget begejstret for ofrets store vægttab. Når en svært overvægtig har gennemgået en fedmeoperation, vil der komme et stort vægttab i løbet af de første måneder, alene i kraft af de mindre portioner mad, den nye lille mave kan rumme. Desuden vil den nye kost være mere både fedtfattig og mindre sukkerholdig, fordi disse fødeemner vil give den opererede meget stort ubehag (svedeture, kvalme, opkastning).

Hvis ikke aftenens hovedperson har lært at håndtere sit spisemønster og fået som nye identitet på plads vil vi se, at hun om et par år – når virkningen af fedmeoperation er ophørt – har taget voldsomt på igen.

I Adipositasforeningen kæmper vi for de overvægtiges sag. Overvægt og især svær overvægt er en meget sammensat lidelse, som fortjener en lige så seriøs behandling, som andre invaliderende lidelser. TV-udsendelser af den art som TV3 sender, er direkte ødelæggende for vort arbejde: Det fortæller en helt forkert historie om hvordan man hjælper svært overvægtige til et varigt vægttab og det stigmatiserer de overvægtige endnu mere end tilfældet allerede er.

Struer den 1. september 2011. Birgitte

Tilmeld dig vores kurser og tab dig

Kommentarer

Der er ikke skrevet nogen kommentarer endnu

Kategorier:

Diverse

Tags: